Partiledardebatt

Partiledardebatten på SVT ikväll var spänstig och bra. Jag är väl partiskt, men tycker ändå att alliansen klarade sig bäst, på grund av det man åstadkommit. Man kunde visa på att man har koll på ekonomin, att man vågat ta tag i gamla surdegar som sossarna väjde för osv. När det handlade om sjukförsäkringen är det ju helt otroligt att oppsositionen säger att man vill utreda denna innan man föreslår åtgärder. Men hallå, det är ju just det sossarna gjort i massor med år. Utrett och utrett.... Och det var deras egen utredning med Anna Hedborgs(gammal sosseminister)  förslag som alliansen tog på allvar och börjat åtgärda. Nu får personer tillgång till arbetsförmedlingen som man inte fick tidigare.

Moderaterna backade ikväll när det gäller kvotering i bolagsstyrelser, vilket dom gått ut med i media sista tiden, vilket förvånade. Annars var det nog inga nya ståndpunkter som kom upp under kvällen.

Mp och vänsterns syn på betygen var märkliga. Vi som har barn, vet alla hur flummigt det där med omdömen från skolan är. När man frågade läraren hur det gick i ett ämne så kunde man få svar som: "Jo det går bra". Ja men hur bra då? Nej jag tror vi måste ha betyg ganska tidigt så man hinner rätta till ev problem för den enskilde eleven , innan det är för sent.

Afghanistan är svårt. VI kan inte dra oss ur, men jag tycker man måste diskutera hur man ska nå framgång framöver.

---{}---

Kd kommundagar -Hägglund i värderingsfrågor

Fredag och lördag har jag varit på partiets kommun- och landstingsdagar i Jönköping. En konferens som samlar över 1000 kommun- och landstingspolitiker inom kd från hela landet. Konferensen inleddes med ett tal av partiordföranden. Jag blev glatt överraskad över att Göran Hägglund nu mer tydligt tog ställning för en värdeorienterad kristdemokrati som känns kristdemokratisk mer än  konservativ. Vi måste enligt mitt sätt att se hålla fast vid våra grundläggande värderingar och inte falla till föga för konservativ inriktning. Jag tycker Hägglund i helgen gjorde flera tydliga markeringar för en radikal kristdemokrati, vilket var glädjande. Det var första gången på länge som detta kom upp i hans tal, men framförallt i den frågestund som anordnades under lördagen. När nu c och fp kör högerut kanske kd ska köra mer blandat som vi har gjort från starten. Jag hoppas på blå näringslivspolitik, grön miljöpolitik och röd socialpolitik. Att vi blir både småföretagens parti men också ser till att skapa trygghet för löntagare. Man ska känna sig trygg på jobbet. Vi ska ha en reglerad men generös flyktingpolitik och satsa på att ge röst åt dem som inte kan höja sin röst tillräckligt högt, nämligen barn och äldre. Familjen bör förstås fortsättas att lyftas fram för sin viktiga roll att forma normer och värderingar. Barn behöver bli sedda och bekräftade av sina föräldrar.  Vi ska stötta föräldrarna i sitt föräldraskap. Sedan kanske vi än mer än idag bör betona vikten av att barn får tillgång till båda sina föräldrar. Uppmuntra båda föräldrarna att ta ansvar för sina barns uppväxt.

Själv var jag aktiv och hade två seminarier om jobbpolitiken för 120 personer. Det var spännande diskussioner om a-kassa, arbetsmarknadsåtgärder mm. Sedan hade jag möte med partiets fackligt-sociala råd, där jag är ordförande. Gruppen vill ta mer plats i partiets utåtriktade politik. Betona att vi står på arbetstagarens sida också. Vi hade bjudit in Joakim Widell, som inte fick uppdrag inom Transport för att han var kristdemokrat. Det är en märklig story, när arbetskamrater vill se en person på ett fackligt uppdrag för dom, men någon högre upp säger att han inte får det pga fel politisk färg. Konstigt att inte facket vill ta chansen att påverka ett parti i regeringsställning!

Det är alltid lika kul att träffa folk från hela landet-gamla och nya ansikten. Jag var trött när jag kom hem, men också uppiggad av möten med alla olika vänner. På tåget hem mötte jag en gammal arbetskamrat som ville rösta på mig i valet. Kul!

---{}---

Verklighetens folk...

Artikel idag i Svenska Dagbladet om partiet och frågan om "Verklighetens folk". Men det är inte det som står i fokus utan mer gruppen FFFF(Frihet, familj, flit och företagsamhet) och hur de påverkar partiet. Jag blir ledsen i ögat av att kvinnoförbundet finns med i artikeln som stödorganisation. Nu tror jag att det kanske bara är ordföranden som anslutit sig till en grupp på facebook och inte kvinnoförbundet, men ändå. Kvinnoförbundet har aldrig varit konservativt utan kristdemokratiskt. Våra värden håller i sig självt. Vi som enligt principprogrammet står för att stödja den enskilde men också att det gemensamma ska komma in som stöd när den enskilde behöver. Gemenskap, ansvar, trygghet och förvaltarskap är snarare värden som bättre betecknar kristdemokratin. Och när man talar om höjda straff så är det väl i vissa fall befogat, men vår värdegrund talar om att det är i vårt stöd till familjen vi bäst bekämpar brott (som Peter Althin brukar säga- jag har sett många övergivna pojkar...) och att det också finns förlåtelse. Så det är ju vilken ton man väljer i debatten som säger vilka värden man företräder. Vi är inte ett konservativt parti! Bara 10% av Svenskarna kan definiera sig som konservativa. Om inte alla dessa röstar på oss, utan låt säga hälfen så är vår potential 5%! Det håller inte. Varför inte istället ta fram våra värderingar som vi alltid har haft - men i en modern kontext. Familjen-som en social gemenskap där värderingar skapas, företagande-visst men för att utveckla individen och öga ansvaret för företaget, skolan-som grund för utveckling av individ och samhälle. Att förvalta vår miljö, för kommande generationer och att vi har fått denna jord till låns -kräver en radikal miljöpolitik. Att värna livet är också ett viktigt värde. Jag hoppas inte vi blir ett parti för besvikna moderater och gå höger ut och bli ett konservativt parti! Då lämnar vi kristdemokratin bakom oss. VIll vi det ? Lämnar vi vår grund att stå på,då är det illa ute med kd tror jag....

När det gäller verklighetens folk så, ja det måste väl vara alla egentligen! Alla är verkliga. Men att vi som kristdemokrater vill tala eller höja rösten för dem som har en svag röst i samhället ,som gamla och barn, det är sant. Det har alltid varit vårt mål och vår grundvärdering. Det ska vi fortsätta med.

---{}---

Förintelsens minnesdag

FNs generalförsamling beslutade 2005 att högtidlighålla dagen för att minnas Förintelsens offer. Auschwitz var nazi-Tysklands värsta läger. På mindre än tre år avrättades 1,3 miljoner människor,varav 1,1 miljoner var judar. Det är fruktansvärt att världssamfundet inte reagerade snabbare, starkare och att regeringar inte gjorde mer. I alla fall inte förrän det för många var för sent. Jag vill som politiker försöka tänka på det, att så många oskyldiga människor dömdes till döden för att alldeles för få reagerade. Alla människors lika värde måste hållas högt i alla lägen.

---{}---

Speciella jobbförmedlingar för personer med funktionsnedsättning

Många personer med funktionsnedsättning kommer inte in på arbetsmarknaden. Vi i alliansen står för arbetslinjen. Det måste väl gälla även dessa personer. Jag hoppas att vi kan få gehör för ett bättre system i framtiden där ex specialförmedlingar finns för olika grupper med särskilda behov. Det finns olika specialförmedlingar idag, men de har svårt att komma in på marknaden utan att vi utvecklar en s.k. "jobbpeng" som ger rätt till specialförmedlingar. Många arbetsgivare behöver också speciellt stöd för att ta emot personer med funktionsnedsättning. Ex hur hjälper man en person med hörsel, synnedsättning. Eller som har ADHD. Vet du hur du skulle hjälpa dessa personer bäst om du anställde dem? Nej, antagligen inte.

Svd ledablogg har tagit upp frågan:http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=17918

---{}---

Saab har fått en ny ägare

Äntligen har Saab fått en ny ägare- Spiker. Härligt att de anställda kan gå till jobbet med framtidshopp. Saab har ju ett bra varumärke. Märkligt därför att alla talar om att det inte är lönsamt.  Varför fungerar inte tillgång och efterfrågan här? Hur som helst önskar jag alla Saabanställda lycka till och hoppas jobben får vara kvar i Sverige länge än...

---{}---

Matlagning som avkoppling- recept på Kycklingfilérätt

Matlagning är ganska avkopplande så här på söndagen. Jag har en helt otroligt bra kokbok som jag gör grejer från både till vardag och fest. Källa: Det är Kristina Eriksson och Anna Claréns bok "Smala kökets stora kokbok". Läckra lättlagade recept för hela familjen och mat för livslångt välbefinnande. Där anges hur många kalorier varje portion innehåller och andelen fett, protein och kolhydrater för varje måltid. Idag lagade jag Cantadoufylld kycklingfilé med franskt ris och snabbinlagda grönsaker.

Hur gör man? Jo, fyll kycklingfilén med en tesked cantadou med pepparsmak, stek dom och sedan in i 225 graders ugn i 20 min med sås över gjord på det som blev kvar av cantadoun och lite kaffegrädde. I avioririsets vatten ska det vara lagerblad och rosmarin när det kokar. (Lägg riset i ett glas och forma innan uppläggning-det blir snyggt!)

De snabbinlagda grönsakerna: ta en morot, två tomater, lite isbergssallad, 100 g gurka, och gör sedan en lag på 1 msk socker, 1 msk ättiksprit och en halv dc vatten och 2 krm salt. Slå över salladen. Helt underbart gott!

Rätten innebar 540 kcal varav 26% från fett, 45% från kolhydrater och 29% från protein.

---{}---

Kurdernas situation

Talade idag på kurdiskt möte i ABF huset. Alla partier var inbjudna. Det finns många etniska minoriteter som genom tiderna utsatts för folkmord eller olika övergrepp från stater. Det är assyrier/syrianer, armenier, kopter osv i den kristna gruppen. En annan grupp är kurderna som länge förföljts i Turkiet, Iran, Irak och Syrien. I Irak har de nu en självstyrande region i norr men i de andra länderna går det långsamt fram vad gäller denna grupps rättigheter till självstyre i någon form. I Turkiet sker framsteg men det går än framåt, än bakåt. Mötet idag handlade om att minnas Dersim där många tusen kurder (13 000 enl officiella data men kanske 70 000) dödades av den dåvarande turkiska regimen 1937-38. Man tvångsdeporterade sedan överlevande kurder, tvångsomhändertog flickor som adopterades bort till turkiska familjer i storstäder. Man kan tycka att kurder har tagit till våld i sin kamp. Men de har också själva drabbats av mycket våld. Det vore bra om Turkiet skulle kunna komma än längre i att bekräfta kurdernas rätt till sitt språk och kultur mm. Jag tror att Turkiet kommer att göra mer, för att så småningom bli medlemmar i EU.

---{}---

Nomineringsstämmor

Idag har både Kristdemokraternas två distrikt i stad och län mötts för att välja ledamöter till riksdags-, landstings- och kommunval. Jag känner mig hedrad att ha blivit vald att stå på riksdagslistan i de fem namn som stad och län valt tillsammans. Nu är det mycket jobb som återstår innan valet som äger rum i september. Men med många personer på olika listor så finns det också många som får ett stort engagemang och som kommer göra ett rejält valarbete.

---{}---

Jobbpeng

Centerpartiet föreslår en jobbpeng enligt SVT. Det är bra. Jag och vår gruppledare Stefan Attefall la förslaget i en rapport 2008 redan. Den australienska modellen har många fördelar där en jobbpeng kan fungera bra. Alla får det stöd man behöver enligt en första utvärdering. Alla som behöver stöd har en ingång in. Sedan bedöms graden av behov av stöd och aktör som tar sig an personen får betalt efter behov.

---{}---

socialdemokraterna och de sjuka

Läste DN debatt idag om hur oppositionen med s i spetsen vill ha sjukförsäkringen. Man undrar bara vad dom vill. Inga löften ges nu utan allt ska tas om hand efter valet med en utredning. Tänker-vad är det för ett vallöfte att skriva om? Finns ju inget konkret. Snömos ganska mycket faktiskt.

I morgon, onsdag är det partiledardebatt i riksdages kammare. Då kommer nog frågan upp om de sjukskrivna. Alltid lika intressant efter att ha jobbat med rehabilitering i många år. Glömmer inte när Ingela Thalén minister för sossarna i slutet av 80 talet tror jag det var sa att : "NU ska ingen vara sjukskriven längre än ett år. SEdan ska man bestämma -pension eller jobb..." . och sedan kom rehabiliteringsutredningarna som alla skulle göra för den enskilde. Men om man skickade in dom så hamnade dom i ett svart hål. Sällan återkom någon handläggare till arbetsgivaren. Och det där med att den enskilde hade skyldighet att delta i rehabiliteringen hamnade i bakgrunden. Men vad hjälper det att INGEN har incitament att göra något? Nu måste försäkr kassa och arbetsförmedling vara aktiva. Det är väl ganska bra...

Och sedan har ju LO i utrednignar sagt att man också vill ha snabbare tag, och att man inte kan få gå hur länge som helst sjukskriven. Att man inte bara kan lämna sjukskrivna åt sitt öde. Så vad vill s egentligen?

---{}---

Kopternas situation i Egypten

Jag har idag varit och talat på en demonstration/manifestation till förmån för den kristna minoriteteni Egypten (kopterna) mellan 12-14.00.

I julhelgerna sköt tre muslimska män ihjäl sex kristna. Detta tillsammans med en hårdnande attityd till kristna generellt är anledningen till demonstationen. Egypten har ett sekulärt styre men många kristna känner att polisen inte alltid skyddar dom tillräckligt väl. Och när nu Egypten ska bygga säkerhetsbarriären mot Gaza kräver många att Egypten måste visa sitt stöd för den muslimska befolkningen, och man menar då att då får kristna mindre stöd just nu. Om detta rykte är sant eller inte är osäkert att svara på. Men en sak som är säker är att kristna i hela Mellanöstern känner sig alltmer osäkra i regionen. I Irak kräver de kristna egna skyddszoner likt de kurderna har i norr, för att säkra sin egen överlevnad.

Det vore mycket olyckligt om det skulle bli så att inte alla religioner kan leva i fred, sida vid sida. Därför måste nu alla se till att lugna situationen för olika minoriteter, så att de känner sig trygga. Det är assyrier, mandéer, armenier, kopter mfl som behöver skydd. De älskar sina hemländer, men om inte situationen stabiliseras kommer fler att fly från sina länder. Sverige har allt att vinna på att agera för att bevaka de kristnas rättigheter liksom alla andra minoriteter. De flesta muslimer, judar och kristna vill bara leva i fred och frihet. Sverige kan påverka i alla kontakter med de länder som är berörda. Jag hoppades i mitt tal att så skulle bli fallet.

Vi gick från Sergels torg till den Egyptiska ambassaden. Där tog några i gruppen över mikrofonen och blev tydligen för aggressiva. Då reagerade arrangörerna. Det blev lite oroligt i leden. Polisen fick ingripa och lugna några män. Men enligt en deltagare så var det bara något som ofta händer, att motståndare tar sig in och tar över olika manifestationer. För att skapa splittring. Jag vet inte hur det var här, men då lämnade i alla fall vi tre från kd ledet och gick därifrån.

MEN ambassaden kom ut till sist, strax efter att jag talat en kort stund utanför ambassaden, och tog emot demonstanternas protest. Demonstranterna anser att Egypten måste visa de kristna sitt stöd och att de ansvariga för dåden ställs inför rätt och att kristnas situation förbättras generellt.

Nu när jag går in på TT och kollar så kom kl 13.13 ett TT meddelande med rubriken Specialdomstol för mord på kopter. Enligt meddelandet har den egyptiske riksåklagaren idag uttalat att de tre muslimska män som anklagas för att ha skjutit ihjäl sex kristna ska rannsakas i en speciell säkerhetsdomstol. Männen är enligt rå åtalade för överlagt mord i syfte att skada nationens intresse. De anklagas för att ha öppnat eld mot kristna kopter som kom ut från en kyrka i byn Nag Hammadi i söda Egypten den 6 januari, kopternas julafton. Även en muslimsk polis skjöts till döds.

Bra att Egypten tar upp frågan och ställer de ansvariga till svars.

---{}---

Haiti- Ge ditt stöd till offren för katastrofen

Hundra tusen människor befaras ha omkommit på Haiti i samband med jordbävningen. Det är fruktansvärt-nu krävs snabba insatser. Sverige måste ge ett rejält stöd till alla nödlidande. Vi har duktiga personer som kan just detta med att leta efter människor som försvunnit i rasmassor. Räddningsverket borde få ett uppdrag. Humanitärt stöd av alla de slag behövs nu och jag hoppas regeringen är aktiv internationellt för att se vad vi kan hjälpa till med.

Men vi kan alla ge pengar till olika organisationer också som når katastrofens offer. Själv är jag världsförälder genom Unicef sedan några år. Det är ett sätt att hjälpa även om det inte är tillräckligt. Gör den insats du kan-även om det bara är 25 eller 50 kronor så behövs det- så skicka en slant!

---{}---

Göran Hägglund på Politikerpub

Var ikväll på Politikerbloggens politikerpub på restaurang Victoria i Kungsan, med utfrågning av GÖran Hägglund. Först en stand up komiker som var ganska elak förstås, sedan information från ett opinionsinstitut med valsiffror för kd. (Inte så bra just nu) Sedan antar jag att man tänkte att Göran skulle vara nere för räkning på knock out-men han reste sig och slog tillbaka . Jag tyckte han klarade sig bra. Med ett undantag och det var att han var för passiv, gick baklänges i boxningsringen och gjorde rallarsvingar när det gällde jämställdhetsfrågorna som kom från journalisterna Niklas Svensson och Anders Pihlblad. Han borde får sina rådgivare att ge honom några punkter som kristdemokraterna faktiskt drivit på jämställdhetsområdet som ex samtyckeslagstiftningen inom lagarna kring våldtäktsoffer. Kd kan göra mer men just våld mot kvinnor och att bekämpa hedersrelaterat våld är ett område han kan lyfta. Nu hoppas jag att rådgivarna ger honom lite punkter, som sitter i ryggraden varje gång frågan kommer... Han sa när han blev vald till partiledare att han skulle driva jämställdhetsfrågor. Fram med dom frågorna Göran och visa vilka frågor du brinner för!

---{}---

Kruton-motverkar hedersrelaterat våld

Har idag varit på studiebesök på Kruton, ett center som tar emot personer som drabbats av hedersrelaterat våld.  De kan ordna jourboende, stödboende för längre tid och samtalsstöd och stödpersoner. Jag besökte verksamheten för ca 5 år sedan tror jag och de har sedan dess vidareutvecklat sin verksamhet på ett bra sätt. Metodik och olika "lathundar" för hur man systematiskt går till väga för att utreda den drabbades situation men även hur man utreder om familjen går att jobba med har tagits fram. Det är viktigt att ta reda på om familjen är mottaglig för förändring- att sluta med trakasserier och våld. För många tjejer har detta blivit vardagsmat och de reagerar nästan inte själva dessvärre. Just detta med hur man samverkar kring flickan/pojken och övriga familjen har länge varit ett problem inom socialtjänsten. Att man trott att man kan tala familjerna till rätta. Men det är ju dessvärre inte verkligheten....

I morgon är det dax med heldag för alliansens arbetsgrupp kring jämställdhet, där jag ingår. Det blir bland annat möten med olika personer som kommer till gruppen.

---{}---

Det har varit kallt...

I några dagar har det varit elavbrott till och från och det går fort när kylan kryper igenom väggarna vill jag lova. Som tur var har det inte varit långa elavbrott  men lite komplicerat blev det ibland med matlagning och annat. Särskilt när man har gäster. Men i fredagskväll blev det riktigt mysigt eftersom vi eldade i öppna spisen och tände många ljus. När det gällder maten så får man planera att använda gasspisen där man ju kan koka och steka. Ugnen får man glömma. Nu är det ju dock så att staden tänker lägga ner gasledningarna härute i vårt område så detta är sista året med gasspisen tyvärr! Den har varit räddning när det är kallt-för att man kan gasa på där i alla fall och värma upp. Man kan laga mat utan el osv. Man börjar tro att det är en komplott att kärnkraftsanläggningar ligger nere...samtidigt som vi har stort behov av el...

Vill man ha varmt kan man annars åka till pappa på äldreboendet. Där är det jättevarmt! Många äldre blir väl lätt frusna så det är ju skönt för både dom och en annan som är frussen! Pappa gillar när man kommer med fikabröd. I lördags hade jag många sorters kaffebröd med som vi bakat själva. Man får kaffe av personalen och så tänder vi lite ljus och fikar. Sedan är han sååå nöjd. Försöker besöka pappa varje vecka. Vet att familjen betyder så mycket för honom. Och en undersökning jag såg för något år sedan visade just att viktigast för äldre var just familjen. Det är synd om dom som inga barn har. Pappa har många barn vilket ju är tacksamt på gamla da´r! Försöker tala om det för barnen...att dom ska ta hand om en på gamla dar...

Idag har jag varit på riksdagen och börjat den stora sorteringen och träffat två av mina pol sakkunniga för att börja planera vårens arbete. Gäller att passa på nu innan riksdagens debatter sätter igång nästa vecka.

I morgon blir det besök på ett skyddat boende (för personer som varit utsatta för hedersrelaterat våld).

---{}---

Dax att säga God fortsättning på 2010

Ja God fortsättning på det nya året!

Tiden springer iväg. Har hunnit vila och gå promenader, men också träffat släkt och vänner. Middagen igår ,Trettondagsafton, blev lite körig då vi fick elavbrott någon timme innan gästerna skulle komma på middag. Fick springa pulsa i snön över till grannarna(som också var inbjudna) mitt över gården, och köra maten i deras ugn. Men det gick bra och när det sedan var dags för att ha in mina fina chokladfondanter i ugnen, till efterrätt så hade elen kommit tillbaka hemma hos oss. Pust! Ja, det har blivit mycket matlagande, men det är kul när man äntligen har lite mer tid.

Läsa böcker tillhör också ledigheten och julboken, Reinfeldt-Ensamvargen är nu spännande läsning. Man känner igen det politiska landskapet...intressant att läsa om andra partier. Fick även bok om Sahlin -så det blir nästa lästa bok...

Har försökt följa nyheter i helgerna men inte så mycket nytt. Läste s-gruppledaren Österbergs debatt inlägg på DN debatt om a-kassan. Förstod inte nyhetsvärdet i artikeln. Men, men. Vad vill socialdemokraterna egentligen med arbetslöshetsförsäkringen? De säger arbetslinjen, och försäkringsmässighet...men är det det dom egentligen säger?

Sjukförsäkringen fortsätter att sprida oro. Media rapporterade nyligen exempelvis om en kvinna som inte fick vara sjukskriven för att hennes son dött. Hon hade enligt tidningen tvingats söka jobb för att ha rätt till sjukpenning. Men det regelverk som finns är ju inget nytt. Under sossarnas tid kunde man inte heller få sjukskrivning för orsaker som inte var en sjukdom man drabbats av och frågan om sorg är en sjukdom har alltid varit ett svårt gränsproblem. Man måste ju få sörja sina döda, men frågan är också vad sjukförsäkringen är till för. Tanken måste väl vara att man ska vara sjukskriven från ett jobb, och har man inget jobb så måste man söka ett. Så är regelverket, som väl inte är så konstigt i och för sig. Ja, det framstår i alla fall hela tiden som att alliansen försvårat för alla sjuka, men det är inte sant. Frågan om sorg är sjukdom är förstås en fråga som kan diskuteras vidare. Och om man helt enkelt ska ha rätt till sjukpenning när nära anhörig dött, fastän det inte är en sjukdom.

---{}---