Island i finanskrisens spår....

Vi är några som åker till Island idag, från riksdagens EU nämnd. Vi har ju lånat ut stora summor till Island och vi ska träffa finansministern och höra vilka åtgärder man avser att vidta för att komma till rätta med sina ekonomiska problem. Det är relevant att direkt få höra hur våra pengar kommer att användas. Jag hoppas också få höra om deras ansökan till EU. Ensam är uppenbarligen inte stark. I alla fall inte när det krisar.

Vi ska vara glada för att vi har en alliansregering. Sveriges ekonomi är bland de starkaste i EU. Vi ser ut att komma ur krisen starkare än något annat EU land. Vi är ett av tre länder inom EU s 27 länder som minskat statsskulden mellan 2006 och 2009. Från 45,7% till 42,3%. Och detta i den värsta krisen sedan 30-talet! Sverige har inte heller dragit på sig stora budgetunderskott, trots att vi satsat på grund av krisen. Regeringens om värnat den offentliga ekonomin trots finanskrisen. Därför är Sveriges undeskott ca 2% av BNP som kan jämföras med EU snitt på 7%. Alliansen har satsat på jobb istället för bidrag. Lagt pengar på jobbskatteavdrag så folk har råd att handla från företagen, sett till att satsa på infrastruktur och på kommunsektorn. Där har vi fått jobb. Och så satsat på tjänstesektorn(läs ROT- och RUTavdrag) . Jag tror att folk hellre vill ha jobb än bidrag. Vi ska se till att människor inte går länge i arbetslöshet, för det är inte bra för någon. Men våra gemensamma resurser används bäst till jobbskapande åtgärder. Go Alliansen Go! Vote for Alliansen in September!

---{}---

Europadagen

Debatter, debatter...ja i fredags var det på Amnestys årsmöte som alla partier debatterade mänskliga rättigheter. Och idag är det ju Europadagen så idag blir det debatt på Kulturhuset angående aktuella EU frågor, bland annat Greklandskrisen men också EU s nya jobbstrategi EU 2020. På de senaste debatterna jag varit har vänstern och miljöpartiets representanter varit för allt som debattanordnaren fört fram. Tänker då att dom aldig suttit i regering och därför kan vara för allt...men idag när vi debatterar EU. Då kan dom väl inte vara emot? Eller då kanske man försöker hitta ett populärt EU spår att vara emot som den gemensamma valutan förstås eller så. Hur ska dom kunna regera med sådan politik. Är det trovärdigt att aldrig behöva ta ansvar för svåra frågor...att aldrig behöva ta ansvar?

---{}---

Debatt om valfrihetssystem i Arbetsförmedlingen

Idag debatterade vi vårt nya lagförslag om att införa LOV-lagen om valfrihet-för dom som vill ha alternativ aktör till arbetsförmedlingen. Sossar, vänster och mp var emot förstås. Tyckte det var farligt och riskfyllt...man undrar ...hur ska det gå för dessa världsfrånvända personer som tycker att det offentliga ska sköta allt. När ska dom börja inse att vi har en ny generation som vill vara med och välja själv. Och vi behöver få fler ideer och fler vägar ut i arbete. FLer kontaktytor mm. När man förändrar blir inte allt perfekt. Men vi måste våga lämna monopolsamhället. Hur länge ska miljöpartiet stå ut med sina oppositionskamrater-mp som ändå är för vissa alternativ i välfärdssektorn...

---{}---

Teater och tjocka släkten....

Besök på Dramaten igår. Såg Scener ur ett äktenskap, med bla Jonas Karlsson. Det var inte tråkigt en endaste stund, en tät föreställning där skådespelarna fyllde rummet hela tiden. De kändes ömsom tragiskt, ömsom riktigt komiskt i sina känsloutlevelser. Skådespelarna gjorde ett mycket bra jobb och föreställningen var värd varenda krona!

Ikväll var det då dags för träff med släktföreningen igen...vi planerar träff med Lydia och Lewi Pethrus släktförening i sommar. Och en kusinson som haft restaurang i London, ska fixa mat i Lewis tecken....ta fram vad farfar gillade. Det ska bli kul vid sidan av allt annat kul vi ska ha.

---{}---

En salig blandning...oppositionens politik

Det politiska livet är en salig blandning av aktiviteter. Måndagmorgon startade jag tidigt med en resa till Bryssel- över dagen. Det var talmannens referensgrupp för jämställdhetsfrågor som hade en svarsvisit till EU parlamentet och Kvinnoutskottet. Vi träffade den svenska representationen som berättade om förhandlingar på jämställdhetsområdet men också Eva Britt Svensson(v) som är ordf i Kvinnoutskottet om arbetet där. Vi deltog också under sammanträdet på em. 

Oppositionen lade hemmavid sitt alternativ till budget och vägval inför valet i höst. Det visade sig vara mycket man köpt att alliansens politik, men man har dock inte lämnat sin vanliga politik om bidrag är viktigare än att satsa pengarna på jobbskapande åtgärder. Ex lägger man 8 miljarder på sänkta arbetsgiv avgifter, men i en annan kolumn så höjer man dom med 10 då man avskaffar den generella nedsättningen på arbetsgivaravgifter för unga. Sossarna vill att unga först ska vara arbetslösa- då får dom stöd. Vi tycker generella åtgärder för just unga är bra. Alla unga behöver komma in snabbt i arbete. Ja det finns mycket som hotar. Fastighetsskatt åter,  ingen Förbifart Stockholm, förmögenhetsskatten åter(som gör att vi riskerar få färre investerade kronor), lån till infrastruktur som är ofinansierade osv. Det blir inte bra, det är gammal politik som gör att vi går baklänges in i framtiden. Inte bra alls- det är svårt att vara visionär-synfältet blir liksom begränsat om man går baklänges.....Alliansens alla ledamöter i riksdagen hade möte i tisdags om vad det innebär . Uj, uj....

Jag har hunnit göra besök på ett somaliskt hemtjänstföretag i Tensta- ett Somaliskt läkarpar som driver det. Besök som arrangerades av kd´s företagarråd i Sthlm.

---{}---

Agenda debatt i SVT

Agendas debatt ikväll med Borg och Östros är sorglig på något sätt. Östros får stå där och skruva sanningen...det känns liksom olustig....han ler, men ser arg ut samtidigt. Hua...Borg borde ge igen på det ständiga argumentet från Östros om att den borgerliga regeringen förstörde ekonomin på 90 talet och att dom fick "städa upp"...för tittar man på siffror så var det en rejäl nergång redan 1990 i ekonomin som vände tvärt ner...sedan ser man hur ekonomin vänder uppåt 1993...så de borgerliga fick ta över och vända ekonomin under sin tid...varför svarar dom inte på detta?

När vi tog över 2006 hade vi visserligen viss tillväxt men job-less growth..dvs inga jobb kom till....jobben kom först när alliansregeringen kom in. Alliansen måste lära sig ha dessa argument, inte bara prata jobbstopp...det går inte hem. Nej, tala om att sossarna inte höjer skatten mer än vad man visade på tv ikväll, bidde en tumme... trots massiv kritik om underskott osv. Sedan satsar dom miljarder på att höja a-kassan. Vad ger det för jobb? Och pensionärerna får inte lika skatt som löntagarna...detta som man tjatat om så länge. Och taket i a-kassan höjs, men sänks efter att visst antal dagar...alltså en nedtrappning som vi har. Men dom tar det i taket för att kunna säga 80%. Det är taktik och retorik som vanligt med sossarna. Alliansen måste ta till storsläggan nu. Visa vad vi går för....

---{}---

Valdebatter och 1 maj

Ja sen sist har jag hunnit med flera valdebatter. PÅ Blå Bandet om alkoholpolitiken, på Handelskammaren om Stockholmspolitik(infrastruktur, bostäder, ungd arbetslöshet mm) och i torsdags på Skärholmens ungdomshus ( med namnet: 2a hemmet). Spännande att redan nu slipa argumenten.

I går var det 1 maj och KD i Uppsalla hade sin årliga demonstration för Familjen. De hade gjort ett bra program med bra tempo med olika spännande personer och musik. Birro och Linda Skugge var med vilket ju är spännande då de inte är "typiska" kristdemokrater. De säger sig inte heller vara kristdemokrater, men dom slåss för familjen, vilket dom poängterade. Jag kanske personligen tycker kd bör betona pappornas roll mer än man gör, men det är bra att man står upp för att barn ska ha en bra uppväxt. Familjen är viktig, men det innebär också att både mamma och pappa är viktiga i barns liv, det får vi inte glömma bort. Båda har ett stort ansvar.

---{}---