Första Utrikesnämndsmötet
Idag gick jag till Slottet för mitt första Utrikesnämndsmöte. Kungen leder mötet men även Kronprinsessan satt med vid bordet. Det är hemliga möten ...men regeringen hade, enligt Urban Ahlin (s), ändå meddelat via ett pressmedd att nämnden hade möte. Men innehållet i mötet kan jag inte yppa om.
I morgon ska jag till Slottet igen! Då är det mandatperiodens Kungamiddag dit alla riksdagsledamöter bjuds in. Jag har hittat något i garderoben som får duga...
FN och Hillary
Ja så kom då Hillary till mötet i Säkerhetsrådet och samtalen om hur fredsarbetet ska gå vidare i Sudan och om hur det går kring folkomröstningen där i januari. Hillary noterade i sitt tal att hon var ensam kvinna runt bordet och att kvinnors roll i krig och konflikter måste betonas (läs res 1325). Det var viktigt att USA närvarade vid mötet på hennes nivå, då USA kommer att lätta på sanktioner mm ifall Sudans regering fortsätter på det fredliga spåret. Det finns frågor om Darfur och Abyia(?) som kvarstår men trots allt är man snarare på väg mot något bättre än sämre , i alla fall just nu.
Vi hann med många fler övningar innan veckan var slut. Vi fick vara med i återrapporten om G20 mötet till alla länders diplomater. Vi träffade höga chefer inom UNDP, FNs utvecklingsprogram men också UNICEF(som f.ö. leds av en fd Kristdemokratisk minister från Norge- Hilde Johnson och som alla tyckte gjorde en mycket bra presentation) ,UN AIDS (leds av Bertil Lindblad) och FNs upphandlingsenhet. Vi besökte IPI(internat fredsinstitut som följer FN) och fick dragning om de globala utmaningarna på säkerhetsområdet vilket vär mycket intressant.
Vi var också en dag ner till Washington och fick träffa svenska ambassadören och säkerhets- och militärrådgivare där. Vi besökte även där en intressant "Think tank" som har 200 medarbetare och är för demokraterna den viktigaste aktören. Mötet med Anna Brandt på Världsbanken var otroligt intressant för att höra om både hur man bedömer behov men också vilka utmaningar som finns framöver och vad de kan bidra med.
De två veckor jag varit i USA och FN systemet har gett en fantastiskt bra bild av hur FN fungerar och vad vi gör med våra biståndsmedel. Först har vi fått dragningar av våra svenska diplomater och sedan träffa personer i FN systemet. Mycket pedagogiskt.
Man blir glad när man på UNICEF säger att 96% av alla pengar går direkt till barnen. Man har jobbat hårt för att minska administrationen. Sverige har rykte om att försvara FN, ge stora bidrag och att också arbeta för att utveckla FNs kapacitet och effektivitet. Vi ska vara stolta över det och det ger oss också inflytande på det internationella planet som vi inte ska underskatta. Våra diplomater och tjänstemän på den svenska FN representationen är mycket professionella och gör också ett fantastiskt arbete för att lyfta för Sverige viktiga frågor som ex frågor om Mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det finns med i allt vi gör. Jag är imponerad över att det arbete som görs inom FN. Det är inte en sovande koloss som man kanske tror utan är en viktig aktör inom världspolitiken och viktig för att driva olika universella värderingar framåt.
FNs säkerhetsråd mm
Idag var vi som vanligt med på Svenska FN representationens morgonmöte. Där går all persona tre gånger i veckan igenom förhandlingsläget kring bla olika resolutioner som ska behandlas i General församlingen. Det är mycket informella möten innan de slutligen kan antas. Vi gick sedan in i Generalförsamlingen för att delta som delegater på Säkerhetsrådets öppna debatt om terrorism och sanktioner. Tre resolutioner diskuterades. Intressant att höra USA, Ryssland, Kina, Japan mfl tala.
Vi var på em på UNFPA som är befolkningsfonden som bla arbetar med att minska mödradödligheten i världen. Vi var sedan till OCHA som arbetar med koordinering av Humanitärt bistånd som ex till Haiti. Alla tackar Sverige för det stora bidrag Sverige ger till arbetet. Sverige är en viktig aktör i FN helt klart. Pga höga finansiella bidrag får vi en starkare röst än vad vårt lands storlek egentligen genererar.
I morgon hoppas vi alla att Hillary Clinton kommer till FN huset för att delta i Säkerhetsrådets debatt om Sudan.
Helg i NY
I helgen har vi fått ledigt. Begreppet shop til you drop har fått ett ansikte... inte kanske nödvändigtvis i antal inköpta prylar...men 8 timmar gåendes på stan igår krävde en hel del energi. På kvällen testade vi restaurangen Aquavit vilket var lite av en besvikelse när det gällde maten. Hälften av rätterna i avsmakningsmenyn hade jag gärna bytt ut..och serveringen var ganska okej men inte ypperlig. Jag gillar inte när man inte rensar bordet hela tiden- med tanke på prislappen. Men ,men vi hade trevligt ändå och en svensk kille som serverade oss och tog tid att berätta mer personligt om restaurangen.
Idag tog jag det lugnt på förmiddagen, bloggade och var på hotellets gym. Sönerna har tjatat på mig att börja motionera så jag har med mig gymkläder och har varit duktig denna vecka flera dagar. På em gick jag tillsammans med en annan i vårt gäng på MoMa-NYs moderna museum. Så mycket vackert...van Gogh, Kandinsky, Picasso, Matisse mfl....Dagen avslutades på Smith& Wollenskys Grill.
Mona Sahlin avgår
Så har då enligt ett TT flash som jag just fick i mobilen Mona Sahlin valt att avgå. Trodde kanske hon skulle hålla ut till mitten av perioden i alla fall, men uppenbarligen är trycket för stort och röran så omfattande att det inte finns någon återvändo. Hon måste anse att det bästa för partiet nu är att hon avgår. Förmodligen blev hon osäker på sitt mandat redan på valdagen och har därför kanske haft samtal med valberedning om chanserna att stå kvar fram till nästa val. Hon har uppenbarligen fått rådet att kliva åt sidan. Mona ville gärna bli partiledare, men det var förmodligen för sent. Hennes förtroende var redan skadat, när hon tog på sig uppdraget. Och många har säkert ruvat i vassen och hoppats att det skulle gå dåligt i valet ,så man kunde angripa henne. Många vittnade i valrörelsen om att sossar stannade hemma och inte ville stå i valstugor och valarbeta överhuvudtaget. Många tyckte till och med att det var bättre med Reinfeldt vid rodret.
Sahlin är en person som gärna kämpar, men hon måste som ledare naturligtvis veta vilka strider som går att utkämpas med segern i sikte. Uppenbarligen var det inte seger 2014 hon såg framför sig. Nu blir slagfältet öppet, och det kan bli tuffa bataljer där. För vem strider för vem och vem bestämmer "off record" i partiet? För i alla partier finns synliga och osynliga ledare.
Jag tror i alla fall inte att Margot Wallström vill lämna det arbete hon börjat bygga här i FN. Det har jag MYCKET svårt att tänka mig. Ulrika Messing vill ha kvar sin frihet säger hon. Ja hon vill säkert inte in i myrstacken. Bodström- ja, klarar han av det tunga vardagsarbetet som ett partiledarskap innebär , han är ju mer en solospelare? I ett parti krävs en solospelare men också lagspelare som tänker på helheten. Tänkbara kandidater. Ja kanske Håkan Juholt...
Aung San Suu Kyi frisläppt
Äntligen! Äntligen är Aung San Suu Kyi frigiven, efter 20 år i husarrest. En kvinna med stort mod. Hon samlade snabbt ett stort antal människor som ville visa henne sitt stöd. Hennes populäritet är naturligtvis en nagel i ögat på regimen i Burma. Det är naturligtvis inte en slump att hon släpps först efter valen i Burma.
Här i FN finns sedan länge en ständigt återkommande resolution som behandlas avseende situationen i Burma och som förbereds av det tredje utskottet för Mänskliga rättigheter. Nu får vi se hur resolutionen kommer att se ut nästa gång den ska antas. FN tar numera tre s.k. landresolutioner (jämfört med tidigare 9) och det gäller Iran, Burma och Nordkorea. Det är EU som lägger fram resolution om Nordkorea och Burma medan Kanada lägger fram en om Iran.
LO och Socialdemokraterna
Det händer mycket nu inom Socialdemokraterna men även inom LO. Just nu skakar det i grundvalarna i det parti som varit statsbärande under så många år i Sverige. Och det måste det nog göra. Det är en ny tid och precis som moderaterna har förstått det så måste även S (men även KD) förhålla sig till väljarna i modern tid.
Kanske gör Mona Sahlin det enda möjliga- att ställa allas platser i VU till förfogande. Kanske är det det som räddar henne. Det är vinna eller försvinna som gäller. För om hon inte själv förmår ändra i laget, så måste hon få förändringskrafterna med sig som gör jobbet. Om hon klarar av att leda förnyelsen inom S återstår att se. Kanske symboliserar hon för mycket av det gamla S.
LO säger nu också i media att man ska ha mer samarbete med regeringen. En fråga jag tog upp i en rapport jag presenterade i Almedalen i somras. Vi har flera medlemmar från KD som är med i Kommunal då man arbetar ex inom äldreomsorgen. Men dom vill inte betala till en valkampanj för Socialdemokraterna. Och varför skulle medlemmarna acceptera att LO ledningen inte talade med en alliansregering, ifall den nu sitter lång tid framöver. Det är förstås inte hållbart. Så därför inser man nog nu att detta att en borgerlig regering bara kan sitta "en undantagsmandatperiod", inte längre stämmer och därför måste man byta strategi.
Min artikel publicerad på politikerbloggen.http://www.politikerbloggen.se/2010/11/12/39969/
FN, Afghanistan, Milleniemålen, 1325 och Klimat
Idag har vi träffat Niclas Trouvé som är Sveriges sändebud till Afghanistan och Pakistan. Han berättade om situationen i området och om den uppgift han har att delta i diskussioner med 45 andra liknande sändebud i området. Länderna i närområdet spelar också en viktig roll i den framtida lösningen.
Därefter har vi bla träffat den danska ambassadören Carsten Staur som är samordnare för toppmötet om Milleniemålen (MDG). Han berättade bla att man nu börjar fundera på vilka nya mål man bör ha efter 2015. Och ett område som förmodligen kommer att prioriteras är energifrågor. Fattiga behöver tillgång till energi. I Afrika finns stora möjligheter som måste tas tillvara.
Mötena igår var också spännande med Margot Wallström som berättade om sina prioriteringar för sin mandatperiod kring res 1325 och för att minska det sexuella våldet i krig. VI träffade också Mr Janoz Pastor som är Generalsekreterarens "Climate Change Support Team". Han talade bland annat om att man måste samordna flera insatser kring miljön för att få större effekt, men även om Gen sekr ambition att jobba för "modern energi" fram till 2030.
I New York på FN
Är nu i två veckor i New York för att studera FN systemet och lära mer om General Assembly. Vi får dragningar av personal på den svenska FN representationen, och deltar även i deras morgonmöten med aktuell information. Vi träffar också olika höga tjänstemän i FN systemet. Vi har också varit i FN huset och lyssnat på debatter och kunnat delta i vissa sidodebatter. Så här långt har vi lärt mer om FNs säkerhetspolitik, Utvecklingspolitik och Mänskliga rättigheter. Vi har lyssnat till Margot Wallström som arbetar med sexuellt våld i konflikter, Izumi Nakamitsu, som är på UN Dep of Peacekeeping Operations, träffat Ann Marie Orler som är chef för FNs polisdivision för fredsbevarande insatser, Pedro Serrano som nu ansvarar för att starta upp EU s delegation till FN (i enlighet med Lissabonfördraget). Det är mycket information att ta in, men matnyttigt för en riksdagsledamot!
New York som stad är också otroligt spännande. Att bo på Manhattan med utsikt över Hudsonfloden, nära FN -skrapan är häftigt. Matställen finns överallt och vi har ätit olika "style" varje kväll. Igår kväll åt vi på Pastis i Meatpacking district, Det var mycket populärt- mycket folk. Jag hade hittat rekommendation i Svd, och det var en bra rekommendation. Vi är sex riksdagsledamöter och en repr från vardera LO, Svenskt näringsliv och FN förbundet med i delegationen. Lagom många. I morgon väntar möten om budgetfrågor inom FN systemet, klimat men också diskussion om Bosnien - Herzegovina på FNs säkerhetsråd.
Iran, Afghanistan, USA...mm
I debatten denna vecka har frågan om ett Iranskt besök till riksdagen debatterats. Jag varken kunde eller ville träffa dem och ingen från KD träffade dem vad jag vet. Frågan om Sakineh är bara en i mängden ärenden kopplade till Iran. Vi är flera riksdagsledamöter som är upprörda över Irans behandling av oliktänkande personer men också över att man straffar kvinnor med stening. Ett barbariskt sätt. Inom EU har vi vidtagit sanktioner och det är en markering. Sedan kvarstår frågan om diplomatiska kontakter och där har Sverige och EU länder fortfarande dipl kontakter. Det man säger nej till är visst utbyte som berör ex kärnvapen och kärnteknik frågor.
Afghanistan har varit en annan het potatis den senaste tiden. Nu finns en överenskommelse mellan 6 partier i riksdagen. Bra med bred uppgörelse. Det kommer krävas mycket av den svenska civila ledaren i Afganistan framöver. Många saker ska komma på plats. En förbättrad polisutbildning. Många är analfabeter och behöver särskilt stöd. Att få bukt med korruption är en annan viktig fråga.Stöd till det civila samhället kommer att kräva en hel del, för att få det att fungera bättre. Vi hoppas att våra soldater kan vara med och bidra på ett konstruktivt sätt.
Och så USAs övervakning av svenska medborgare. Oklart ännu i vilken omfattning detta skett. Riksdagen behöver information om hur övervakning gått till, hur många som berörts av övervakningen, och vad man gjort med informationen . Ja det finns frågor att räta ut. Att USA vill skydda sig mot angrepp är förståeligt. Men vi måste kunna se medborgarna i ögonen och säga att detta inte är en större övervakning som pågår.... Då måste vi agera.
Veckan som gått
En vecka i sorgens tecken eftersom min pappa gick bort förra söndagen. Han orkade inte kämpa mer. Vi höll hans hand när han somnade in på sitt äldreboende. Jag är så tacksam över den fina personal som skött honom så fint. Nu är jag som någon sa "föräldralös", både mamma och pappa har slutat jordelivet. Ja han fattas oss!