Rymden och vapenexport

Denna vecka har varit spännande på många sätt. Det började i söndags kväll när jag åkte upp till Kiruna med en grupp i riksdagen. Vi är ett gäng som är fascinerade av rymden och ingår i Riksdagens rymdnätverk. Nätverket leds av Betty Malmberg från moderaterna. Hon hade fått ihop ett bra program där vi först besökte Esrange. Vi bodde över på området och fick information och åka runt på området där man har sattellitövervakning, rymdraketuppskjutningar, ballonguppsläpp mm för att forska på alla möjliga områden. Även medicinsk forskning görs på dessa farkoster. På måndag efter lunch for vi in till Kiruna stad och mötte kommunledningen och fick höra om den stora flytten av staden Kiruna som är förestående. På kvällen fick vi information och middag hos LKAB. De går som tåget...

I veckan har vi också i riksdagen tagit ett beslut i Utrikesutskottet kring svensk vapenexport. Vi kristdemokrater har under lång tid kämpat för ett demokratikriterie i vapenexportlagstiftningen. Nu fick vi en överenskommelse mellan alliansen och socialdemokraterna i denna fråga vilket var bra. Nu har vi begärt att regeringen ska komma tillbaka med ett förslag till lagstiftning som skärper lagen. Lagen är ganska tydlig idag men kan bli ännu tydligare tror vi. Känns bra att Kristdemokraterna kan vara med och göra skillnad i politiken.

http://www.sandaren.se/beslut_om_skarpt_vapenexport_drojer_0_17295.news.aspx?news_category_id=955&aut_name=nyheter

Utvecklingen i Pakistan är i behov av förändring. Läs gärna min artikel i svd.se

 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pakistan-behover-utveckling-inte-vapen_6138009.svd

---{}---

Usama bin Ladin dödad i Pakistan

Usama bin Ladin har dödats av USA styrkor i Pakistan. Att säkerhetsläget var spänt i Pakistan har jag bloggat om tidigare. På resan där i april så åkte vi nära Peshawar och det är inte undra på att vi hade poliseskort när man nu förstår att Usama bin Ladin befunnit sig i området. Obama har idag bekräftat att man dödat bin Ladin i Abbotabad, 10 mil utanför Islamabad. Man undrar bara hur länge bin Ladin varit i detta hus och hur länge Pakistan härbärgerat honom. För Abbotabad är enligt uppgift centrum för Pakistans militära elitstyrka. Så nog måste det vara känt att han fanns där, då det kryllar av militärer. Han har också vad jag förstått enligt vissa media, fått dialys och behandlats på sjukhus i närheten.

Frågan är nu vad USA och Pakistan har för strategi- efter bin Ladin? Hur ska man bekämpa terrorismen på sikt. Hur ska man nå långsiktiga hållbara lösningar? Att med våld slå ner alla al Qaida anhängare är nog ganska dödfött. Däremot måste människor resa sig mot terroristerna och dess anhängare. Och världssamfundet måste fundera på hur man agerar med en bredare åtgärdspalett än med våld.

Vid mitt besök med FN förbundet i Pakistan i april fick man känslan av att Pakistan blivit tillhåll för många olika krafter. Säkerhetsläget är katastrofalt i hela landet. Vi fick endast åka i bepansrade bilar och närmare Peshawar var det dessutom med polisbevakning. Pakistan måste ta kontroll över sitt territorium och bygga upp Pakistan. Idag slits man mellan olika utländska krafter som vill ta kontroll över Pakistan. Och idag tar man ex inte ut någon skatt och har ingen skattebas alls för att bygga skolor och hälsovård till befolkningen. Ofta får barn skolgång först när de kommer till ett flyktingläger, likt det vi besökte. Likaså gäller sjukvård. Många har aldrig mött sjukvårdspersonal förrän man kom hit, berättade FN personalen. De cirka 100 000 personer som befann sig i lägret var personer som fått fly sina hem och var IDP, internal displaced persons. De tvingas fly sina hem när militär går in i olika regioner och gör sk "upprensningsaktioner".

Att man saknar en realistisk ekonomiska statsbudget och inte har en vettig skattebas kritiseras man för av Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken. Ekonomin är under all kritik och man har ingen långsiktig strategi. Pakistan behöver nu ett rejält tryck från omvärlden vad gäller att bygga upp det sociala nätverket och på så sätt skapa en bättre grund för framtiden och ge unga människor ett framtidshopp! På så sätt kan vi bättre förebygga att fler ansluter sig till fundamentalister och terroristers läror.

---{}---