Sandviken

Ja så är vi då på turné med alliansgruppen i arbetsmarknadsutskottet. Vi åkte tåget från Sthlm i morse och har idag gjort besök på KFG som vunnit en stor upphandling av arbetsförmedlingen när det gäller att hitta jobb till olika grupper. Det var en intressant information och de har nu verksamhet på ett 30 tal orter runt om i landet.

Sedan träffade vi arbetsförmedlingen som sa att jobben som kommer in till arbetsförmedlingen inte minskat sedan förra året. Däremot ökar antalet som söker jobb och då framförallt i ungdomsgruppen upp till 25 år(en stor ungdomskull kommer just nu ut på arbetsmarknaden har jag läst någon annanstans) och oron är att många ungdomar inte kommer ut med fullständiga betyg eller hoppar av skolan. Sedan är det nyanlända flyktingar som behöver stöd. I stort sett verkar af ändå vara nöjda med regeringens insatser på arbetsmarknadsområdet. Man vill ha lite mer resurser, men man har nu satt "jobb" mer i fokus än kurser och utbildning. Och kurser ska i så fall vara strikt inriktat mot jobb. Men finns det jobb så ska man ju ta det, innan man får en utbildning...så resonerar af...ganska så rimligt. Varför var det inte så innan tänker man? Även starta eget bidrag ska ställas mot att det faktiskt finns ett jobb. Ja, det verkar ju också rimligt.

Därefter var det möte med kommundirektör och näringslivschef bla som drog utvecklingen i kommunen. Bostadsbrist! Ja, det hade jag inte trott. Företaget Sandvik är förstås den största arbetsgivaren och man värnar företaget förstås (6000 anställda ca)

Så besökte vi förstås också Sandvik. Vilken enorm tillväxt de har, och för ett företag som startade här i Sandviken på 1800 talet! Frågan är hur länge de kan bli kvar här med huvudkontor i globaliseringens tid.  De som repr Sandvik var mycket noga med att inte vara politiska. Men man undrade ju efteråt hur det går i en röd kommun som väl inte har så många privata alternativ i skolväg när man tar hit personer från andra länder, som ska jobba på huvudkontoret. Antar att en chef från Kina eller Indien som tar med sig familjen har svårt att tänka sig Public School för sina barn. En internationell skola är väl det enda som räknas, eller andra privata alternativ. Och var kan deras fruar få jobb om de är högutbildade, i Sandviken? Men det är en god ambition att de ska stanna kvar här...

Nu är det paus innan vi ska äta här på Högsbo Brukshotell.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.