EU valet klart- kd behåller ett mandat

Nu står det klart vilka partier som får representation i EU parlamentet. Valdeltagandet gick glädjande framåt i Sverige. Från ca 38-43%.

Valresultat:Kd 4,7 (-1,0) Kristdemokraterna behåller ett mandat. Självklart ville vi ha ett mandat till, men partiet hade valt att ha målsättning att säkra det mandat vi hade, vilket ju lyckades. Jag tycker Ella Bohlin gjort en bra valrörelse med tanke på att hon inte sitter i EU parlamentet idag och det är då tufft att debattera med "gamla rävar". Partiet har dock ett jobb att göra för att analysera hur vi ska nå framgång i valet 2010. Vår¨målsättning måste vara högre i nästa val. Och den stora frågan kommer vara: Ska vi gå mot mitten eller mer högerut?  Kan vi ta bort stämpeln som moralparti och kan vi upplevas som förnyare? Vi måste hur som helst jobba med det man kallar "kill your darlings".

 V 5,6(-7,2). Vänstern har saknat en kandidat som haft ett tydligt budskap och svenskarna är inte lika eu kritiska längre. Troligt är att många från v har gått till Fi och till Piratpartiet i detta val.

S 24,5(+-0) Både s och m står kvar som tidigare. Socialdemokraterna verkar ha fått sina trogna väljare att gå och rösta, men de har inte lockat nya väljare. Ingen tydlig fråga (ingen fattar vad utstationeringsdirektivet är....)och Ulvskog inte tillräckligt intressant.

Mp 10,8(+4,8) En stark framgång. Belönas för det stora miljöintresse som drabbat hela svenska folket från höger till vänster sedan valet 2006. De flesta ser miljöfrågorna som den tydliga frågan som EU bör syssla med. Klart många röstar på mp i det läget.

c 5,5(-0,8) Centern har inte nått ut med någon tydlig fråga.

Fp 13,6(+3,7) Fp har återigen fått en Marit Paulsen effekt. Fp går framåt. Förmodligen på grund av Marit men också för att man haft frågan om integritet och internet uppe i riksdagen.

M 18,8(+0,7) Inte heller moderaterna har kommit ut med någon tydlig valfråga som folk kunnat förknippa med moderaterna. Hökmark må vara rutinerad men har uppenbart svårt att nå fram i rutan.

Junilistan 3,6 (-10,9) Ett parti som visat att man inte gjort sitt jobb under mandatperioden. En har bytt partigrupp och Lundgren har inte synts göra något där nere. Folk är mer positiva till EU och missnöjesröster har istället gått till Piratpartiet.

Piratpartiet 7,1 Storskräll, vilket var väntat när man mötte ungdomar på stan. Ungdomar menade att detta förstod man i alla fall vad det handlade om...De brydde sig inte om att EU jobbar med en massa andra frågor. Ungdomsrösterna gick hit och de har visat att de vill vara med och påverka. Har svårt att tro att de finns kvar som kraft nästa gång. De blockerade förmodligen även SD´s framfart.

FI nådde inte fam till en plats men har ändå kommit långt utifrån sina förutsättningar. Gudrun är fortfarande en person som lockar vissa väljare. Men jämställdhetsfrågorna har inte varit på tapeten detta val alls.

Sverigedemokraterna tar inget mandat vilket känns bra.

Totalt sett har alliansen fått fler mandat än det röda laget. Bådar gott för framtiden. I hela EU har EPP som kd tillhör gått framåt.

Nu är det bara att börja ladda för nästa valrörelse!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.