Jobbfrågor heta

Var igår på ett SNS seminarium (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle). Det var fullt i lokalen och alla höjdare var där liksom alla journalister från riksmedia. Temat var arbetsmarknaden och vad som händer nu i krisen. Vilka åtgärder är effektiva osv. Arbetsförmedlingen, Sveriges Kommuner och landsting, Proffice, Veidekke bostadsföretag, statsekr Uddén Sonnegård som jobbar hos Littorin, forskare mfl deltog. Jag tycker man kan konstatera att det alltid är svårt att veta hur den exakta mixen av olika arbetsmarknadsåtgärder ska se ut, men att man ändå kunde förstå att jobbavdrag, a-kassereform, fler arbetsförmedlingsaktörer mm var bra åtgärder. Kommunerna var inte så oroliga, då man förväntade att få stöd från staten om skatteintäkterna minskar dramatiskt. LAS blev en fråga som alltid. Statsekr hänvisade till en artikel av Unionen i DN debatt igår. Där beskriver de hur flexibel LAS är. Detta instämde statssekr i. Själv anser jag att LAS har vissa inlåsningseffekter. Men att det är ett problem att ha någon form av urvalskríterium som är begripligt för alla har jag svårt att förstå. Det är trots allt att föredra framför att arbetsgivarna ska få säga upp godtyckligt. Som det är idag är det BÅDE anställningstid OCH kompetens som avgör om man får stanna. Den som kan detta vet att man gör olika turordningskretsar där ex specialister blir en egen grupp. De riktigt små företagen med mindre än 10 anställda får dessutom undanta två personer. Det är väl bra så. Såg också idag att Littorin skrivit på Dagens Industri att endast 3 procent av företagen har använt sig av detta undantag. En forskare: Eskil Wadensjö berättade för övrigt att LAS idén kom från en folkpartimotion i riksdagen....

Seminariet visade på att jobbfrågorna kommer att vara i fokus under valrörelsen. Frågorna är helt klart heta.

Var på Almega i måndags för att lyssna på deras kommentar kring det nya Bemanningsdirektivet från EU. Det kommer bli lite svårt att tolka detta för branschen. Regeringen måste reda ut en hel del frågor om hur de som hyrs in ska kunna likställas med egna anställda. Om allt ska vara lika, vad är då grejen med att hyra in...att inte ha en tills vidareanställning?

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.