Tack Kattis Ahlström

Tack Kattis Ahlström för att du på lördagens DN debatt, reagerat på alla nya "dokusåpor" där barn i kris hängs ut. Det är precis det jag tagit upp i en riksdagsmotion om otillbörlig exponering av barn i media. Det måste få ett stopp. Jag är förvånad att inte psykologförbund eller andra som jobbar med barn skriver och reagerar. Jag har fått höra att man inte ska röra i yttrandefriheten. Men hallå, så sa man när kd ville förbjuda barnporr i media också. Nu är alla med på kd linjen.

I SVT programmet, "Ett fall för Louise", visades nyligen en pojke som gråter rätt in i TV kameran. Han berättar hur han lider, nämligen av pappans agressivitet. Det är så utstuderat att visa just när den lilla pojken gråter. Jaha och sen blir allt bra då efter programmet? som Kattis också ifrågasätter...alltså, man undrar varför barn ska behöva gå igenom detta. Hur ska ett barn kunna bedöma vilka konsekvenser det kan få att medverka.(Tänk- anställningsintervju om ett antal år...) Det började i de kommersiell kanalerna med Supernanny och Nannyakuten. Redan då reagerade jag på att utagerande barn visades mitt i sina reaktioner. Vi som TV publik, kan aldrig veta vad som ligger bakom ett sådant krisbeteende. I Supernanny fallen upplevde jag det som att vissa barn skulle kunna ha neuropsykiatriska funktionshinder som ex ADHD. Och att då hänga ut dessa barn, som "lite besvärliga och som vi nu ska lära ett annat beteende". Det är ju kränkande mot barnet , men också mot föräldrar som kanske inte får adekvat hjälp.

Barnkonventionen ska skydda våra barn, men gäller barnkonventionen media? I Norge har man tagit fram Pressetiska regler för barn i media. Och nog kan man tycka att ett Public Service företag skulle ta mer ansvar för barns situation och utsatthet. Det började med de kommersiella kanalerna, men nu är det inne i Public Servicekanaler. Det känns som en skrämmande utveckling.

Jag ska säga att jag tycker man ska diskutera barnuppfostran på TV. Men varför måste vi se barnet live gråtandes? Kan man inte prata om det ändå och med föräldar? Blir det inte lika effektfullt. Nähä, då tar vi väl med barnet då...verkar man resonera...

Jag kan tycka det är ok med barn som är lite äldre, och som är över 15 år. Men ett litet barn- nej.

Våra media måste agera nu, sätta upp regler. Annars kanske vi politiker måste göra det.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.