Pakistan och Indien

Är på resa i Pakistan och Indien. Vi är fyra riksdagsledamöter som åker med FN förbundets ledning för att studera vad FN gör i denna region och vad bla Sveriges multilaterala bistånd används till. Men det är även viktigt att vi får kunskap om hur det säkerhetspolitiska landskapet ser ut. Sverige deltar i ISAF missionen i Afghanistan och det behövs en lösning där, men hur ska den gå till? Pakistan är grannland till Afghanistan och det märks. Det finns olika åsikter om Afghanistan eller Pakistan behöver lösa sina problem först. Det finns också flera pågående konflikter inom Pakistan. Det finns också en stark konflikt av historiska skäl,mellan Pakistan och Indien. Och lösningen på Kashmirkonflikten finns också med i spelet. Vi har i Islamabad träffat den FN styrka som bevakar gränserna i Kashmir och att avtal om eld upphör åtföljs. De har enbart rapporterings och informationsskyldigheter. Många är involverade i konflikten dessutom. USA, Storbrittanien och Kina är några av spelarna. Ja det säkerhetspolitiska läget här i regionen påverkar Sverige helt klart. Ingen kan ge en enkel lösning på hur man ska få minskade spänningar i regionen. Under vårt besök har det varit högt säkerhetstänk. Vi har inte kunnat röra oss fritt och varit ordentligt omhändertagna ur säkerhetssynpunkt. Och sådan är situationen i Pakistan. Medan vi var där (i 3 dagar)var det två självmordsbombningar som skadade ett stort antal människor. Vi har under de dagar vi varit i P mött parlamentariker, kvinnoorganis, journalister, Röda Korset, Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken ADB. Vi har besökt Jalozai flyktingläger, 2,5 tim utanför Islamabad och som drivs av FN. Otroligt högt tempo men mycket givande. Den svenska ambassaden har varit fantastiska i att hjälpa oss på alla sätt.

Nu är vi i Indien vilket är lite lugnare, vad gäller personsäkerhet i alla fall. Vi hade möten till kl 22.30 igårkväll, gav oss iväg till flygplatsen och har sedan åkte hela natten och större delen av dagen idag, hit till Dehli. Hade trots det efter en timme här möte med Human RIghts watch. Intressant. Ställde många frågor om kvinnors situation här men också i andra länder i regionen, som de bevakar. Ambassaden har hjälpt oss med program och i morgon bitti har vi vårt första möte , frukostmöte kl 7.30 med FN förbundets general sekr här i Indien. Därefter blir det en hel FN dag där vi ska träffa många olika FN organisationer och göra fältbesök. God natt!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.