Åter i Sverige

Är nu åter i Sverige efter en hektisk vecka i Israel och Palestina. Har hemma hunnit ta emot en stor turkisk kvinnodelegation från KADER i riksdagen. Var värdinna på en lunch för ett trettiotal personer inklusive riksdagen och från Svenska Institutet som samordnar programmet till kvinnorna, som är här för att studera samhälle och politik. Det är politiker och andra kvinnor på höga poster som vill att kvinnor i Turkiet ska få mer inflytande. Jag fick höra efter lunchen att den unga kvinna som satt bredvid mig just hade tagit av sig sin burka. Tyvärr fick jag inte tillfälle att fråga henne varför.

En känslig fråga i Turkiet är situationen för kurderna. Situationen har förbättrats men det finns mer att göra. Partiet har bett mig att på söndag vara med på ett möte här i Bromma som kurder har och där jag ska ge en hälsning från kd.(Detta då jag träffat dem vid många andra tillfällen) Jag såg att även Birgitta Ohlsson mfl. kommer.

Jag har sedan jag kom hem också hunnit träffa en grupp kristna kvinnor som undrar varför vi i vården måste prackas på en massa vårdmetoder som egentligen är en del av Buddism eller annan religion, utan att patienten får information om det. En kvinna som genomgått en rehabilitering efter en hjärtinfarkt hade ifrågasatt vad hon fått för rehabilitering och hade frågat om man bland alla andra religoner som erbjöds även kunde få kristendomen inblandad. Men det hade ledningen sagt var alldeles för kontroversiellt. Så när blev det ok att blanda in andra religioner i vården men inte kristna? Kristna brukar vara tydliga med att säga att man ger vård på kristen grund om det erbjuds. Men här är det yoga, meditiation eller mindfullness utan att någon talar om vart det kommer från. Ja, jag kan hålla med om att det kanske behövs en VDN märkt vård och rehabilitiering.

Igår hade jag EU nämnd och vi mötte statsråden Ask och Billström. (Ja jag har EU valrörelse på annat sätt så att säga). Bland annat var det uppe hur EU ska hantera frågan om ev mottagande av frisläppta Guatanamofångar. Det finns dock många frågor kvar att reda ut.

När jag kom hem igår kväll kom all trötthet ikapp mig. Jag sa till barnen att jag ska gå och lägga mig en stund. Kl var 18. Jag somnade och har sovit i 12 timmar! Det var skönt.

Idag ska jag  ut på en överraskningsdag som jag fått av några vänner i samband med min 50 årsdag. Jag ska vara redo kl 13.00 i ledig klädsel. Ska bli spännande att se vad dom hittat på...

---{}---

Besök i Israel och Palestina

Är nu inne på sluttampen av några hektiska dagar i Israel. På stipendiepengar som man själv får disponera har jag och tre kollegor rest runt och mött människor och organisationer som är otroligt intressanta. Mellanöstern är aktuellt och vi väntar på vad Obama ska säga i frågan. Och kan vi i Sverige göra något under vårt ordförandeskap i EU?

Vi har mött människor på båda sidor och det visar sig att alla förstås har samma behov av att få leva i fred och frihet.De säger att politikerna måste lösa frågan. SJälva vet de inte hur.... Besöket i Sdrot var intressant för att förstå rädslan bland människorna där. Och med videokonferens har vi mött organisationer ininfrån från Gaza (eftersom vi inte själva fått tillstånd att komma in) och veta lite mer om läget där, men har också träffat personer på Västbanken. Ja det finns mycket att säga om denna konflikt och man är ständigt på minerad mark...samtidigt vore det fel att skygga för frågan om hur detta ska lösas då alla de berörda människorna här nere lider. Vi är ganska slut mentalt men även fysiskt då det har varit program från 8.00 på morgonen till middag med gäster på kvällen. Så jag har inte orkat plocka fram datorn och blogga...nu har jag gjort det och ser fram emot att åka hem i morgon.

---{}---

Naturskyddsföreningens 100 årsjubileum

I helgen har jag hunnit vara ute med partiet på diverse. Lördagen firandet av familjedagen i Kungsan, söndagen satte vi i lokalavdelningen upp valaffischer.

Den stora happeningen i helgen var kanske ändå när jag gick på Naturskyddsföreningens 100 års jubileum i Stadshusets i lördags kväll. Träffade Nina Ekelund och Ebba Lindsö där men även Anders Wijkman som jag för övrigt satt bredvid. Själv blev jag lite förvånad över den fina placeringen vid honnörsbordet, inte så jättelångt från Kungen och Kronprinsessan. Fint värre var det hela kvällen. Kattis Ahlström var konferencier och det var underhållning med bland annat Tomas Di Leva. Alla oppositionens partiledare var där,men var var alliansens partiledare? Tränade inför Agenda? För de måste väl ha varit inbjudna tänker jag...

Roligaste talet höll i alla fall Kungen. Han började med att skämta om att han faktiskt kände sig lite klimatsmart! Alla undrade vart han skulle komma...Jo, han hade nämligen köpt ett litet kort idag på flygresan från Kalmar till Stockholm. Och det kortet var en klimatkompensation för flygresan...Och det fiffiga var att pengarna gick till Naturskyddsföreningen. Det var en smart 100 åringen som hängde med så, menade han...

När jag skulle gå iväg på kvällen tänkte jag att det faktiskt vore skönt att stanna hemma och mysa istället. För det är ändå jobb att gå och representera. Klä upp sig, sitta fint hela kvällen. Samtala med människor men inte känner. Samtidigt känns det viktigt att vårt parti finns med och att vi visar intresse för en så viktig förening. Nu efteråt är jag jätteglad att jag gick, med alla trevliga samtal och jag hoppas på ett bra,klimatsmart år för kung och fosterland!

---{}---

Bounce

Efter att ha kvicknat till efter att ha legat sjuk var jag i fredags på Bounce. Blev bjuden av ett par kompisar som gett mig det i 50 års present, eftersom de vet att jag gillar dans, ja nog i alla dess former. Bounce var verkligen en happening. En grupp som är interaktiv med publiken och där temat var rädslor. En föreställning med allvar och humor. Med kyla och värme, energi och lugn, vackert och fult, smärta och kärlek, rädslor och trygghet. Ja jag tyckte de lyckades ta upp känslor på ett otroligt bra sätt. Gruppen är oehört professionell i sina uttryckssätt och vi gick alla fyra hem med ett leende på läpparna. (Avslutningsvis kunde man dansa i badskum om man ville, men det avstod vi från.... Där kände vi oss lite för gamla.) Tack Tina och Göran för en häftig kväll!

Vill du se lite av föreställningen så hittade jag en sida på nätet. Deras egen promotion av föreställningen: Gå in på www.bounce.nu/

---{}---

Utkvittning- och politikerrollen

Nu ringer TV4 runt till alla riksdagsledamöter och frågar varför man inte är med och röstar i kammaren. Eftersom jag är sjuk (och sjukskriven!)har det varit svårt. Denna vecka missar jag ex fyra voteringar eftersom det var två på onsdagen och två på torsdagen. Nu går de också igenom statistik och ser då att jag varit borta mycket det senaste året. Och det stämmer att jag varit mycket på resa det senaste året. Mer än jag varit tidigare. Men jag har blivit uppmanad att åka på dessa resor för att representera mitt parti eller av riksdagen för att representera Sverige. Det är spännande att åka utomlands men också tröttande då det ofta är tuffa program och lite vila. Jag har också lång erfarenhet av internationella frågor och ganska bra på engelska och får då ofta frågan om att åka.

För något tag sedan var det två advokater på SVT Opinion, en debattsida, som ansåg att vi som var utkvittade från en votering om Lissabonfördraget inte borde varit borta från voteringen. Ja, det kan man tycka. Men då hade det holländska parlamentet bett vår ambassad att anordna en gemensam konferens om kvinnor i arbetslivet och jämställdhet. Skulle ingen parlamentariker från Sverige vara med då, utan bara holländska? Ja tycker att två personer som vi var  från Svenska parlamentet, var högst rimligt att skicka. En från alliansen och en från oppositionen. Och dessa väljs då i vårt utskott, arbetsmarknad och jag och AnnChristin från s är engagerade i jämställdhetsfrågor särskilt, så vi skickades. Visst, man kan vägra. Men det ingår i vårt uppdrag att representera Sverige utomlands också som jag ser det.

Jag kollar inte när olika frågor kommer till votering, för det kan ändras under resans gång. Så man "planerar" inte att vara borta på vissa voteringar. I alla fall inte jag. Och Lissabonfördraget hade jag redan debatterat via media så det var inget jag var rädd att rösta för så jag höll mig undan en votering.

I vissa fall blir man också "utkastad" dvs man måste ha en parlamentarisk jämvikt hela tiden. Annars blev det så att om sex från alliansen är sjuka så tar det andra laget över. Så vill inget parti har det även om det skulle vara spännande... Nej, där ser kvittningsmännen till att alltid hålla koll på det innan voteringen så att det alltid blir rätt majoritetsförhållanden i enlighet medl valresultatet. Så ibland behöver man "ta ut" en  kd ledamot för att få balans. Och då kan man bli utkastad,även om man kan rösta den gången. Så har skett några gånger.

Annars har vi i mina ögon väldigt stränga kvittningsmän som man får ansöka om utkvittning hos. Det ska vara sådant som handlar om att man representerar partiet på debatter, medverkar i media, är ute på studiebesök eller träffar väljargrupper, talar på möten etc.  Man måste alltid ansöka och man kan få nej.  Jag kan ju inte tala för hur andra gör, men så har det varit för min del i alla fall.

Den här frågan känns precis som när folk säger " varför sitter inte fler i kammaren under debatter?". Det går inte att förklara för folk att man springer mellan möten och inte hinner mer än när man själv debatterar i sitt utskott. Man måste helt enkelt gå med några riksdagsledamöter i deras arbetsvecka för att förstå...vi jobbar nog de flesta av oss 60 timmar i veckan och sliter som galningar. Och varför gör man det? Jo, för att det är ett spännande, viktigt och ett otroligt stort förtroende man fått. Och det försöker man utöva genom väljar- och mediakontakter, genom att förmedla Sveriges syn på politiken utomlands, och för att man får ta in ny kunskap utïfrån som man kan använda till att utveckla politiken hemma genom motioner, frågor och interpellationer och skriva artiklar och bilda opinion. Ja, jag tycker att jag har ett fantastiskt fint uppdrag och som jag försöker förvalta så gott jag kan!

Så vad syftet med TV4 s granskning är vet jag inte. Men det är väl knappast att tala om vilket fantastiskt jobb alla våra svenska riksdagsledamöter gör...även om det skulle vara en nyhet i sig. Att tala gott om de folkvalda. Tänk bara på alla 100 000 fritidspolitiker som sliter ute i vårt land. Pratade med en av våra EU kandidater idag som är lärare och som springer mellan jobb och debatter...

Idag vill jag hylla alla politiker som tagit sitt ansvar och istället för att sitta på bänken och gnälla faktiskt tagit sitt ansvar och kastat sig ut i offentlighetens ljus och gör så gott dom kan. Visst finns det rötägg. Men majoriteteten är hårt slitande politiker! En politikerdag idag före familjedageni morgon!

Grattis till alla politiker som läser denna blogg! Idag firar vi politikerdagen!!!Vi är bra!!! Vi duger!

---{}---

Cosac möte i Prag

Ja så var då Cosac mötet över, mötet för alla EU länders EU nämnders ledamöter. Vi hann under söndagen med en visning av slottet vilket var intressant. Guiden påtalade dock ilska över att de inte fått tillbaka Silverbibeln från Uppsala...Solen sken och Prag var vackert-helt klart. Att möta våren i Prag är inte så dumt. Vi hann sedan med diskussioner i plena med flera hundra personer om finansmarknad, arbetsmarknad, subsidiaritetskontroll av de nationella parlamenten mm. Själv gjorde jag ett inlägg om risken för ökad protektionism och EUs viktiga roll i att sätta regler för den finansiella sektorn.

Det Tjeckiska ordförandeskapet har lyft det Östra partnerskapet och från Cosac tar man alltid ett gemensamt dokument , statement. Där känner jag mig lite stolt att fått in en text om behovet av fred, stabilitet och säkerhet för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i närområdet med våra östliga grannar. Och att parlamentarikerutbyte kan bidra till stabilitet i grannskapsarbetet. Jag tog upp behovet av att stärka upp de texter som fanns med EPP gruppen som hade separat förmöte innan det stora plenarmötet. Anna Kinberg Batra fick uppdraget att försöka driva på när ordförandena hade möte för att ta texter. Och det gick igenom. Anna har respekt bland gubbarna. Och hon representerar också inkommande ordförandeskapet. Hur som helst lite kul att ha påverkat ett dokument som omfattar mer än 500 miljoner invånare. Georgien som var med som observatörer verkade särskilt glada över tillägget!

vill du veta mer om Cosac så finns info här-nu finns nog inte det senaste dokumentet med men kanske kommer på sidan där. Länk till cosac:http://www.cosac.eu/en/

Att möta våren i Prag slutade inte så bra- när jag fått i mig något som gjort mig magsjuk. Så nu är jag sjukskriven. Men jag kan jobba med datorn från sjukbädden emellan varven i alla fall som tur är.

---{}---

Valupptakt inför EU valet

Idag har vi haft "valupptakt" som det heter i partiet. Jag var moderator för mötet utanför Åhléns city. Ella Bohlin och Göran Hägglund var talare. De tog upp de viktigaste frågorna inför EU valet och varför man ska rösta. Jag tycker dom svarade bra-även på min hemsnickrade frågetävling där de fick svara på frågor om ex vem som skrivit den Europeiska unionens hymn? (Svar: Beethoven)

Hur som helst är det mycket med EU även i riksdagen. I går var jag på EU nämnden där vi frågade ut Sabuni, BJörklund och Adelson Liljeroth inför möten dom ska åka på och förhandla om Sveriges position i ungdoms-, utbildnings- och kulturfrågor. EU nämnden åt sedan lunch med den nya chefen för EU kommissionens kontor i Stockholm, Pierre Schellekens som har arbetat länge i kommissionen, bland annat för Margot Wallström. Tydligen finns det ett uppdrag från kommissionen om att de lokala kontoren ska öka kontakterna med parlamenten, vilket är bra. Kommissionen behöver lyssna på de nationella parlamenten också vid sidan av EU parlamentet.

I morgon åker jag därför också för partiet på ett möte i Prag. Tjeckien är ju ordförandeland och varje ordförandeland måste anordna ett möte för de nationella parlamentens ledamöter i aktuella frågor. Dessa möten kallas för Cosac och är som ett litet tillfälligt mini parlament som skuggar EU arbetet gemensamt kan man säga. Det är cirka sex ledamöter från varje land som får närvara. Denna gång kommer det bland annat att antas dokument om hur vi ska utvärdera arbetet inom Europol och Eurojust. Det rättsliga och polisära samarbetet bör utvärderas utifrån tankarna i Lissabonfördraget. Så det blir tre intensiva dagar, men särskilt för Anna Kinberg Batra som leder vår delegation med fem ledamöter och tjänstemän.

Nu har jag jobbat med artiklar och annat mejlarbete-men ska försöka koppla av ikväll i alla fall. I morgon bitti är det jobb igen..

---{}---

Besök i Jönköping- integration

For i morse 5.21 till Jönköping för att delta i studiebesök på Röda Korset och på ett integrationsprojekt i Råslätt. Mest beklämmande var nog att möta invandrarkvinnorna i Råslätt som berättade att de bott här i över 25 år men som bara kunde några få ord svenska. De kunde inte formulera en hel mening på svenska. Det är ju verkligen inte bra-de kan ex inte ta del av EU valinformation som alla vi andra. En sa att familjen bestämmer vad hon ska rösta på...oj, oj,...

---{}---

50 års fest-igen

Nu har jag haft min andra stora 50 årsfest. Ville invänta våren och solen. Och den var på topp i lördags när släkt och vänner kom till Långholmen. Jag kan verkligen rekommendera Carslhälls gård för olika evenemang. Det är ett ställe där man känner att det blir personligt. Mysiga lokaler som om man vore i ett hem. Maten var helt otroligt god. Alla berömde oxfilén som var gudomlig. (Ja inte klimatsmart-jag vet..men jag lagade vegetariskt idag för att matklimatsmartkompensera!!!). Vår DJ var också helt otrolig.

---{}---

Epp mötet och Lech Walesa

EPP mötet med European Peoples Party var en spännande tillställning. Strong for the people var devisen. Att vara med i EPP familjen är en styka som parti eftersom de har sådan stark ställning i EU parlamentet. Med tanke på hur många olika partier som ryms i EPP familjen från olika länder i Europa, så är skrivningar i valmanifest och resolutioner riktigt bra. Visst är det mycket fina ord, men det är viktigt med tydliga klimatmål, resonemang om fackföreningars betydelse, jobben, regelverk kring finanssektorn och jämställdhet och delat ansvar för barn och familj mm. Mest spännande var nog ändå när Lech Walesa skulle tala. Att höra honom live! En film hade för tillfället tagits fram om Solidaritets frihetskamp och 20 års firandet av att muren föll.  Det var stående ovationer när Walesa skulle upp i talarstolen. Enormt vad en person ändå kan få för betydelse. Han blev en symbol för frihet, medinflytande och demokrati.

Alla statsministrar inom EU som tillhör EPP fick talartid. Angela Merker var spännande att lyssna till , och som enda kvinna så är hon förstås särskilt viktig. Där satt männen i svart och hon i limegrön kavaj. Barosso är en duktig talare och hade ett starkt tal om EUs framtidsfrågor. En som stack ut lite som intressant och visionär var den franska premiärministern Fellon. Ryktades att Sarkozy vill ha honom som EU ordförande. Men Martens hyllade Barosso som ett bra val för nästa period. Så det verkade ju ganska klart vad EPP ledningen tänker sig... Vår egen statsminister Reinfeldts tal var bra men kanske lite väl tekniskt då han läste lite för mycket i sitt skrivna underlag jämfört med några av de andra. Men det är svårt att vara utan manus när man inte är på sitt hemmaspråk.

Vi fick en fin middagsbuffe på kvällen på slottet. Levande musik och god buffe med mingel. Pratade med den kontroversiella Zaborska- ordf i EUs kvinnoutskott som jag träffade nyligen med talmannens nätverk i Stockholm. Hon berättade att det nu såg ut som om man skulle  revidera mammaledighetsdirektivet, vilket är bra.

---{}---